Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ‘30

Ήρθαν σε ρήξη με το παρελθόν, πάντρεψαν την ελληνική λαϊκή παράδοση με τον μοντερνισμό και «χάρισαν» στην Ελλάδα δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, η γενιά του ’30 ανανέωσε όχι μόνο τα νεοελληνικά γράμματα, αλλά κι ολόκληρη την νεοελληνική σκέψη.

Σεφέρης, Ρίτσος, Θεοτοκάς, Μυριβήλης, Πολίτης, Καραγάτσης, Ελύτης είναι μόνο μερικοί από τους εμβληματικούς εκπροσώπους της θρυλικής αυτής γενιάς. Με την πένα τους, έφεραν στο προσκήνιο τις αγωνίες και τα βάσανα του μεταπολεμικού ανθρώπου, γράφοντας με τόλμη κι ευαισθησία για τον πόλεμο, την προσφυγιά, τα όνειρα και τη ματαίωσή τους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη γυναικεία καταπίεση και τη σύνθλιψη του παραδοσιακού μεταφυσικού κόσμου από τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, η γενιά του ’30 εξακολουθεί να ασκεί καθοριστική επιρροή σε ποιητές και πεζογράφους, αλλά και να συγκινεί, να διαφωτίζει και να εμπνέει εμάς τους υπόλοιπους.

Η νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Η γενιά του ‘30», σε παραγωγή COSMOTE TV, προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY HD, και στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus.

Δες στα επόμενα επεισόδια:
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου Γιώργος Σεφέρης
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου Ηλίας Βενέζης
Σάββατο, 5 Μαρτίου Ανδρέας Εμπειρίκος
Σάββατο, 12 Μαρτίου Παντελής Πρεβελάκης
Σάββατο, 19 Μαρτίου Δημήτρης Αντωνίου
Σάββατο, 26 Μαρτίου Άγγελος Τερζάκης
Σάββατο, 2 Απριλίου Γιώργος Σαραντάρης
Σάββατο, 9 Απριλίου Γιάννης Ρίτσος
Σάββατο, 16 Απριλίου Κοσμάς Πολίτης
Σάββατο, 23 Απριλίου Νίκος Εγγονόπουλος
Σάββατο, 30 Απριλίου Νίκος Πεντζίκης
Σάββατο, 7 Μαΐου Μ. Καραγάτσης
Σάββατο, 14 Μάιου Σπέσιαλ επεισόδιο