Video Poster

Θεσσαλονίκη, 7η Μέρα

Δυνατές ιστορίες

Με δύο συμπαραγωγές – και τι συμπαραγωγές! – της COSMOTE TV ξεκίνησε η έβδομη μέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη ήταν το “Παράθυρο στη Θάλασσα”, ένα συγκινητικό δράμα που γυρίστηκε στη Νίσυρο, με πρωταγωνίστρια μια Ισπανίδα από το Μπιλμπάο  που μαθαίνει πως πάσχει από ανίατη αρρώστια κι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Με αφορμή την πανελλαδική του πρεμιέρα εδώ πήραμε τηλεοπτική συνέντευξη από την πρωταγωνίστρια Έμα Σουάρεζ - τη “Χουλιέτα” του Πέδρο Αλμοδοβαρ! -, καθώς και από τον σκηνοθέτη, Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεζ.  Ο έτερος συμπρωταγωνιστής, ο επίσης εξαιρετικός Ακύλας Καραζήσης είναι κι αυτος παρών στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη θα προβληθεί όταν το “Παράθυρο στη Θάλασσα” κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Seven Films, καθώς και ατα κινηματογραφικά κανάλια της COSMOTE TV.

Η άλλη είναι η βραβευμένη στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και Δράμας μικρού μήκους ταινία “Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου” του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, μια σαρκαστική, άρτια δομημένη αλληγορία γύρω από τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά και το διαβόητο καλοκαίρι του 2015 και τα capital controls. Πήραμε τηλεοπτική συνέντευξη από την παραγωγό Φανή Σκαρτούλη, που θα προβληθεί όταν η “Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου” προβληθεί στα κινηματογραφικά κανάλια της COSMOTE TV.

 

Κουιζ γνώσεων

Στο πλαίσιο του Agora Talks έγινε μια ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Φωτογραφίας με τίτλο “Κινηματογράφος κι Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευκαιρίες και Προοπτικές – Συζήτηση EU&ME”. Στο πάνελ συμμετείχε κι ο Βασίλης Κεκάτοςρυσός Φοίνικας στην κατηγορία μικρού μήκους στις Κάννες), που σκηνοθέτησε και τα υπέροχα spots του φεστιβάλ.

Ακολούθησε ένα pop-up press event, στη διάρκεια του οποίου ο φετινός Ambassador της Αγοράς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, έκανε ερωτήσεις γύρω από το σινεμά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν γύρω του (από ερωτήσεις τύπου “Σε ποια ταινία έπεσε μέσα στο συντριβάνι η Ανίτα Έκμπεργκ;” μέχρι εκείνες τύπου“Σε ποια χρονιά μια ταινία που ήταν στην Αγορά ήταν και στη short list για το ξενόγλωσσο Όσκαρ”;). Όλοι πάντως πήραν δώρο παγούρι-δώρο στο τέλος.

 

Ένας βρώμικος, καταπληκτικός κόσμος

Το μεγάλο γεγονός βέβαια της μέρας δεν ήταν άλλο από το (εδώ και καιρό sold out, φυσικά) σόου-μονόλογο “This Filthy World” που παρουσίασε ο “Πάπας του Trash” Τζον Γουότερς στο Ολύμπιον. Ο εβδομηντατριάχρονος καλλιτεχνης από τη Βαλτιμόρη, στα εβδομήντα λεπτά που κράτησε η perormance, δεν τίποτα να πέσει κάτω – από τον Τραμπ μέχρι την Ντιβάιν μέχρι πλείστες αυτοσαρκαστικές αναφορές στην ομοφυλοφιλία –, προκαλώντας συνεχώς ξέφρενα χειροκροτήματα και γέλια. Αυτό που τον εξέπληξε περισσότερο όταν έκανε έρευνα για τη χώρα μας πριν έρθει στην Ελλάδα; Η σύλληψη των γονιών που είχαν πάει τα ανήλικα παιδιά τους να δουν τον “Joker” (“Ό,τι πιο απίστευτο έχω ακούσε εδώ και παρά πολύ καιρό” ).