Φάροι | Επεισόδιο 3

Μάκης Καλαράς – Παραολυμπιονίκης Θερινών & Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων 

Ο Μάκης Καλαράς μόλις στα 17 του χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει για πάντα όταν σε τροχαίο ατύχημα έμεινε παράλυτος. Έκτοτε αναδείχθηκε σε μια ισχυρή προσωπικότητα, με πολλές επιτυχίες και απίστευτο χιούμορ. Μικρότερος είχε ασχοληθεί με την ελληνορωμαϊκή πάλη και αργότερα –μιας και το τροχαίο δεν στάθηκε ικανό να τον σταματήσει- καταπιάστηκε με το χορό και το μπάσκετ σε αμαξίδιο, την κολύμβηση, την άρση βαρών επί πάγκου και τη δισκοβολία, για να καταλήξει στις καταβάσεις στα χιόνια. 

Ο Μάκης Καλάρας, τρώει τούμπες, όπως λέει ο ίδιος αστειευόμενος, αλλά δεν το βάζει κάτω, σηκώνεται και περπατάει με δύναμη ώσπου να συναντήσει τους στόχους του. Με ένα αργυρό μετάλλιο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στη συλλογή του και δύο Πανευρωπαϊκά ρεκόρ στο ενεργητικό του, ο πρώην δισκοβόλος θέτει πλέον νέους, υψηλότερους στόχους. Άλλαξε άθλημα και έγινε ο μοναδικός αθλητής στην Ελλάδα που ασχολείται με το καθιστό σκι, συμμετείχε μάλιστα στην χειμερινή παραολυμπιάδα στο Σότσι της Ρωσίας και έτσι έγινε ο μοναδικός αθλητής που συμμετείχε και στους θερινούς και στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

Θεόδωρος Βασιλόπουλος & Γιώργος Βασιλόπουλος, Αγρότες

Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, μεγάλωσαν σε ένα μικρό χωριό της Ηλείας σε αγροτικές οικογένειες. Ήταν παιδιά, όταν οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2007, με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, κατέκαψαν τα χωράφια τους και μαζί τους έκαναν στάχτη τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. 

Στην αρχή πάγωσαν. Πήρε καιρό για να μετρήσουν τις πληγές τους αλλά μόνο ΜΙΑ στιγμή για να πάρουν την απόφαση: Εκεί, ανάμεσα στα αποκαΐδια, με τη μυρωδιά του κάρβουνου και το μαύρο να έχει σκεπάσει τα πάντα, υποσχέθηκαν στον εαυτό τους ότι δεν θα αφήσουν την καταστροφή να πάει πίσω τη ζωή τους. Θα έμεναν στον τόπο τους, και με πολύ προσπάθεια και επιμονή θα ξανάχτιζαν όσα έχασαν από την αρχή,  σε πιο στέρεες βάσεις.Και η επιβράβευση ήρθε με το βραβείο που τους ανέδειξε  τους  καλύτερους νέους αγρότες της Ευρώπης.