Video Poster

Θεσσαλονίκη, Τρίτη Μέρα

Φαντάσματα στην πόλη

Όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Κωνσταντινούπολη: Η νικήτρια ταινία του τμήματος “Εβδομάδα των Κριτικών” στο πρόσφατο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας, “Ghosts”/”Φαντάσματα στην Πόλη”, προβλήθηκε χθες, πάντα online, στην ελληνική  της πρεμιέρα. 

Το σενάριο φαίνεται εκ πρώτης όψεως δυστοπικό: Στο κοντινό μέλλον, η Τουρκία βιώνει ένα ανεξήγητο ενεργειακό μπλακ άουτ, που πυροδοτεί βίαιες ταραχές, ενώ τέσσερις χαρακτήρες δρουν και συμπεριφέρονται σαν περιπλανώμενα φαντάσματα.

Η σκηνοθέτις Azra Deniz Okyay επιλέγει να κινηματογραφήσει το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της σε μια συγκεκριμένη μέρα: 26 Οκτωβρίου 2020. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να θέλει να δηλώσει στον θεατή πως τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη μέρα θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος (και με όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο, το πιστεύουμε άνετα.).

Τα “Φαντάσματα στην Πόλη”, μια αλληγορία για τους πολιτικούς που υπόσχονται ένα καλύτερο, πιο “φωτεινό” αύριο για μια χώρα, ενώ εκείνη στην πραγματικότητα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο έρεβος, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα του νέου τουρκικού κινηματογράφου από δημιουργούς όπως η  Okyay που, σημειωτέον, άφησε το Παρίσι όπου σπούδαζε και δούλευε για αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στην πατρίδα της, όπου και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως σκηνοθέτης, σε διαφημιστική εταιρεία, πριν μεταπηδήσει στο σινεμά.

Η πιο κομβική σκηνή, εκείνη του τέλους, στην οποία η – εξαιρετική - κεντρική πρωταγωνίστρια χορεύει μόνη της σε έναν σκοτεινό δρόμο και στους ήχους του γαλλικού μουσικού τρίο Las Aves, ενώ με το κινητό της φωτίζει παράλληλα την αρχιτεκτονική των παλιών κτιρίων γύρω της, συμβολίζει την ελπίδα, όπως έχει σχολιάσει και η σκηνοθέτις σε πρόσφατη συνέντευξη της, με αφορμή την προβολή της ταινίας στη Βενετία: “Θα ήθελα από την ταινία μου το κοινό να συγκρατήσει δυο πράγματα: Το κουράγιο και την ελπίδα. Νομίζω πως η νέα γενιά διαθέτει και τα δυο. Τα χρειάζεται άλλωστε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των καιρών μας. Όπως έχει πει και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, “η ελπίδα είναι μεταδοτική”.

 

Πάστα Φλώρα for ever

Κι επειδή όχι μόνο η ελπίδα είναι μεταδοτική, αλλά και το γέλιο, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φρόντισε φέτος να πάρουμε όλοι μια ισχυρή δόση του: Η Φίνος Φιλμ, που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή με ένα βραβείο σε ελληνικό πρότζεκτ του Crossroads,

παραχώρησε τη θρυλική κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια» για μια διαδικτυακή προβολή με προδιαγραφές προσβασιμότητας, αύριο, Κυριακή 8 Νοεμβρίου.