Video Poster

Θεσσαλονίκη, 10η Μέρα

Το παρελθόν και το παρόν

Με αφορμή το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο έργο των χιλιανών εικαστικών και κινηματογραφιστών Κριστόμπαλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, ένα έργο που επανερμηνεύει ανατρεπτικά τη θρησκεία, τις παραδόσεις, το παρελθόν και το παρόν της Λατινικής Αμερικής μέσα από μια μείξη τεχνικών που συνδυάζει το stop motion με φιγούρες από παπιέ μασέ, πραγματικά σκηνικά και αντικείμενα, ζωγραφική, σκίτσα και φωτογραφίες, ο Κριστόμπαλ Λεόν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες για να παρουσιάσει μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους σ' ένα κατάμεστο κοινό στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.  

«Τόσο εγώ όσο και ο Χοακίν Κοσίνια μεγαλώσαμε στα χρόνια της δικτατορίας του Πινοσέτ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεόν στη συζήτηση που ακολούθησε. “Μην φαντάζεστε ότι βιώσαμε κάτι πολύ δραματικό, είχαμε σχετικά ευχάριστα παιδικά χρόνια. Η ατμόσφαιρα ωστόσο ήταν πολύ σκοτεινή και καταπιεστική στη χώρα μου. Ζούσαμε μέσα σε κλειστούς χώρους, μέσα στα σπίτια μας, γι’ αυτό και ίσως οι ταινίες μας είναι τόσο κλειστοφοβικές. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δεν είχαμε καθόλου δημόσιο χώρο και αυτό μας επηρέασε πολύ. Ίσως γι’ αυτό αποφασίσαμε σε μια από τις ταινίες μας να φέρουμε πίσω στη ζωή τον Χάιμε Γκουζμάν, έναν από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας, για να μας ζητήσει συγγνώμη και να διορθώσει τα κακώς κείμενά του». Και: «Χρησιμοποιούμε κυρίως την τεχνική του stop motion, το οποίο μας επιτρέπει να ενθέτουμε στο έργο μας όλα όσα ξέρουμε να κάνουμε καλά, όπως είναι τα γλυπτά και οι πίνακες ζωγραφικής. Ταυτόχρονα, προσκαλούμε και πολλούς φίλους να συνεισφέρουν στη διαδικασία αυτή, γιατί μας αρέσουν οι ανακρίβειες στα έργα μας, δεν μας ελκύει η τελειότητα. Μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο και πιστεύουμε ότι έτσι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Για την ταινία Λουσία χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να κατασκευαστεί, ενώ η μεγάλου μήκους μας Το σπίτι λύκος (σ.σ. που προβλήθηκε στο φεστιβάλ) μας πήρε συνολικά πέντε χρόνια».


Οι Αλέξανδροι

Με την προβολή της ταινίας Τα Δάκρυα του Βουνού, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ολοκληρώθηκαν και οι ελληνικές πρεμιέρες του φεστιβάλ. Και...γενικώς: Τώρα περιμένουμε όλοι τα βραβεία που θα δοθούν αύριο το βράδυ, στην τελετή λήξης. Σε ποια ταινία θα δώσει τον Χρυσό Αλέξανδρο η διεθνής επιτροπή, που φέτος αποτελείται από τους Σάντρα ντεν Χάμερ, διευθύντρια του EYE Filmmuseum, Ράντου Ζούντε, σκηνοθέτη, Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά, ηθοποιό, Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτη, και Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης; Θα πάρει τελικά το βραβείο γυναικείας ερμηνείας η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για το Her Job; Ο Τζέικομπ για τον Ένοχο; Και, τι θα ψηφίσει φέτος το κοινό;