Video Poster

Βερολίνο, 1η Μέρα

Τελετή έναρξης

Tο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου δήλωσε τη συμπαράστασή του στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη γερμανική πόλη Χανάου με μια λιτή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου, αλλά και με ενός λεπτού σιγή στο χθεσινό opening gala στο Berlinale Palast, όπου και παραβρέθηκε πλήθος διάσημων εκπροσώπων της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, όπως και οι συντελεστές της ταινίας έναρξης. Το “My Sallinger Year” βασίζεται στο αυτοβιογραφικό ομώνυμο βιβλίο της Τζοάνα Ρέικοφ, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Φιλίπ Φαλαρντό (“Ο Κύριος Λαζάρ”). Μια νεαρή φιλόδοξη συγγραφέας βρίσκει θέση γραμματέως στον εκδοτικό οίκο που είχε πελάτη τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, τον μυθικό, μυστηριώδη συγγραφέα του “Φύλακα στη Σίκαλη” σ' αυτήν τη στιλάτη, αλλά ρηχή κινηματογραφική ηθογραφία της περιρρέουσας καλλιτεχνικής νεοϋορκέζικης ατμόσφαιρας στα μέσα των 90'ς. Αν κάτι σού μένει πραγματικά εδώ είναι το γυναικείο πρωταγωνιστικό δίδυμο, Μάργκαρετ Κουάιλι και Σιγκούρνι Γουίβερ, ιδίως η Κουάιλι (σ.σ. η κόρη της Αντι Μακ Ντάουελ) που έκλεψε πρόσφατα την παράσταση στο “Κάποτε στο Χόλιγουντ” του Κουέντιν Ταραντίνο και είναι από μία από τις πιο ανερχόμενες ηθοποιούς της γενιάς της.

Culinary Cinema (not)

Η πρώτη μέρα εδώ σημαδεύτηκε από βροχή, αστυνομικούς κλοιούς γύρω από τις φεστιβαλικές εγκαταστάσεις, καθώς και την παντελή έλλειψη της παλιάς γνώριμης οικογενειακής ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε μέχρι και πέρυσι την Berlinale. Το υπό νέα διεύθυνση φεστιβάλ που κλείνει εβδομήντα χρόνια ζωής - και για πρώτη φορά διεξάγεται στα τέλη Φεβρουαρίου λόγω μεταφοράς των Όσκαρ στις αρχές του μήνα -, φαίνεται μέχρι στιγμής άοσμο κι άγευστο, στην κυριολεξία: Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Κάρλο Σατριάν έδειξε μάλλον υπερβάλλοντα ζήλο, αλλάζοντας σχεδόν όλα όσα είχε θεσπίσει ο ο επί 18 χρόνια προκάτοχος του, όπως το να μεταφέρει αλλού το γαστριμαργικό σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ, τις καντίνες με κουζίνες από όλον τον κόσμο ή το να ακυρώσει το εξαιρετικά πετυχημένο τμήμα “Culinary Cinema”. Σε μια ατυχή σύμπτωση, λόγω εκτεταμένων εργασιών στην Ποτσδάμερ Πλατζ, οι προβολές για πολλά παράλληλα τμήματα έχουν μεταφερθεί μακριά. Ο ίδιος ο Σατριάν, πάντως, έχει χαρακτηρίσει τη φετινή χρονιά σαν ενδιάμεσο σταθμό για τα πολύ καλύτερα φεστιβαλικά χρόνια που επιφυλάσσει στην πόλη.

Ο Τζέρεμι αντεπιτίθεται

Σε άλλα νέα, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Τζέρεμι Άιρονς - που ήταν φυσικά παρών χθες βράδυ μαζί με τα μέλη, την ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό, την παραγωγό Μπετίνα Μπροκέμπερ, τους σκηνοθέτες Κλέμπερ Μεντότσα Φίλο και Κένεθ Λόνεργκαν, και τον ηθοποιό Λούκα Μαρτινέλι, πρόσφατα βραβευθέντα στη Βενετία με Volpi – αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου, στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μεγάλη μερίδα του Τύπου στην ανακοίνωση του ονόματος του σαν Προέδρου λόγω παλιότερων σεξιστικών του σχολίων, διαβεβαιώνοντας τους πάντες πως είναι υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων και των ομόφυλων γάμων και πως πραγματικά θα ήθελε να ξεχαστεί αυτή η ιστορία, για χάρη του φεστιβάλ (;).