Video Poster

Βερολίνο, 5η Μέρα

Παγωνιά

Όχι έξω (καλά, πια και έξω), αλλά μέσα στην αίθουσα, στα δεκαπέντε πρώτα λεπτά προβολής (σ.σ. στο Διαγωνιστικό) της “Σιβηρίας” του Έϊμπελ Φεράρα, με τον αγαπημένο του ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόε (που του το αναγνωρίζουμε, μπορεί να παίξει οτιδήποτε) να μονολογεί για κάποια σκυλιά husky και μετά να κάνει έρωτα με μια έγκυο (από αυτόν;) Ρωσίδα σε μια καλύβα στη μέση του χιονισμένου πουθενά (Σιβηρία;), ενώ πριν από λίγο είχε σερβίρει στη γιαγιά της δύο σφηνάκια βότκα. Μετά, βέβαια, αρχίσαμε όλοι να γελάμε σε διάφορες σκηνές – εκτός από κάποιες που ήταν πραγματικά αφόρητες - , με αποκορύφωμα το τέλος, όπου ένας σολομός, λίγο πριν τηγανιστεί, αρχίζει να μιλάει – ναι – στον Νταφόε.

Μέχρι εκεί βέβαια, ο πρωταγωνιστής πρόφτασε να συζητήσει με τη μητέρα του και τον πατέρα του (ή μάλλον τα φαντάσματα τους), να βρεθεί με ακόμα πέντε γυναίκες, μεταξύ των οποίων η μητέρα του παιδιού του (ενός άλλου παιδιού), να πέσει σ' ένα (φανταστικό;) γκρεμό και να κοιτάξει στα μάτια, ποια άλλα, τα husky για τα οποία μιλούσε στην αρχή. Το καλύτερο δε ακολούθησε στη συνέντευξη Τύπου, όπου τόσο ο Νταφόε όσο και ο Φεράρα σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσαν μονολεκτικά, ενώ κάποια στιγμή ανέφεραν ότι – καμία έκπληξη εδώ – δεν υπήρχε καν σενάριο: άρχισε το γύρισμα κι έβλεπαν κι έκαναν.

Και το πιο παράξενο απ' όλα; Πως συμπαραγωγός σ' αυτό το φιλμ είναι ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος της Faliro Films.

Μιλώντας για Έλληνες: Η ελληνική συμμετοχή εδώ γιορτάστηκε χθες το βράδυ μ' ένα μεγάλο πάρτι που άρχισε στις δέκα και μισή και τελείωσε στις τρεις, με όλους τους συντελεστές των ταινιών και τους Έλληνες δημοσιογράφους παρόντες, καθώς και πολλούς ξένους (χωρίς καμιά υπερβολή, οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Βερολίνο όταν ακούνε “ελληνικό πάρτι” έρχονται τρέχοντας).

 

Κοροναϊός και αριθμοί

Τ' ότι έχουν αρχίσει και πανικοβάλλονται κι εδώ σχετικά με τον ιό που τώρα πια έχει φτάσει για τα καλά και στην Ευρώπη, το καταλαβαίνεις από την εμφάνιση όλο και περισσότερων οδηγιών για την υγιεινή στους κοινοχρήστους χώρους του φεστιβάλ, ενώ αν τύχει και βήξει κάποιος σε δημοσιογραφική προβολή γυρίζουν όλοι από την μπροστινή σειρά.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, 112 άτομα από την Κίνα και 17 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ακύρωσαν τη διαπίστευση τους, ανάμεσα σε συνολικά 21.000. Αριθμοί δηλαδή πολύ χαμηλοί, κάτι που όμως ενδέχεται ν' αλλάξει στα επόμενα δύο μεγάλα φεστιβάλ, των Καννών τον Μάιο και της Βενετίας τον Σεπτέμβριο (σχετικά δε με τη Βενετία, μόλις ανακοινώθηκε πως αναβλήθηκαν γυρίσματα τριών εβδομάδων εκεί για το νέο “Mission Impossible” του Τομ Κρουζ).

 

Λατρεύει τα σπορ

Τέλος, είναι κι ο Χιου Γκραντ εδώ. Όχι με ταινία, αλλά για να παρουσιάσει – για δεύτερη μάλιστα συνεχόμενη φορά – τα Worlds Sports Awards, που δόθηκαν χθες. Το δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ο “μεγάλος σταρ, ηθοποιός, παραγωγός το κάνει αυτό γιατί είναι μεγάλος λάτρης του αθλητισμού”.