ΜΙΝΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ (1878-1907)

Τελευταίο παιδί μιας εύπορης οικογένειας εμπόρων, ο Μίνως Καλοκαιρινός έρχεται στη ζωή το 1843 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από αρκετά νεαρή ηλικία, ενδιαφέρεται για την αρχαιολογία και μελετά με πάθος τους αρχαίους συγγραφείς. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλαμβάνει, μαζί με τον αδερφό του, την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση. 

Πεπεισμένος ότι το μυθικό παλάτι του αρχαίου βασιλιά Μίνωα υπήρξε στην πραγματικότητα, αποφασίζει το 1878 να οργανώσει, με δικά του έξοδα, τις πρώτες ανασκαφές στον λόφο Τσελεπί Κεφάλα. Και δικαιώνεται: οι ανασκαφές του αποκαλύπτουν τμήμα του μινωικού ανακτόρου. Ωστόσο, καθώς η Κρήτη είναι ακόμα τουρκοκρατούμενη, δεν καταφέρνει να συνεχίσει το έργο του, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός Άρθουρ Έβανς. Μετά την απελευθέρωση του νησιού, ο Έβανς επανέρχεται και, παρακάμπτοντας τον κατεστραμμένο πλέον οικονομικά Καλοκαιρινό, παίρνει έγκριση από την Κρητική Εθνοσυνέλευση για συνέχιση των ανασκαφών, συνδέοντας έτσι, τελικά, μόνο το δικό του όνομα με την ανακάλυψη των ανακτόρων. 

Η αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Μίνωα Καλοκαιρινού, του πρώτου ανασκαφέα της Κνωσού, στο έκτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς του COSMOTE HISTORY, «Αυτοί που τόλμησαν».

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Παραγωγή: COSMOTE TV, 2017
Διάρκεια: 45’