ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ (1863-1933)

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της διασποράς με παγκόσμια ακτινοβολία, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1863. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί μιας εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, μεγαλέμπορα βαμβακιού, η οικογενειακή επιχείρηση χρεοκοπεί και ο ίδιος μαζί με τη μητέρα του και τα αδέλφια του αναγκάζονται να μετακομίσουν πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία κι έπειτα στην Κωνσταντινούπολη. Το 1892 επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια και το 1907 ο Καβάφης εγκαθίσταται στο σπίτι της οδούς Λέψιους 10, όπου γράφει το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού του έργου και περνάει το υπόλοιπο της ζωής του. 

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να προσεγγίσει τον  μεγάλο ποιητή έξω από στερεότυπα κι αγκυλώσεις, βλέποντας τον μέσα από τα μάτια Ελλήνων και ξένων ομότεχνών του. Ξενόπουλος, Καζαντζάκης, Μυρτιώτισσα και Φόρστερ είναι μεταξύ εκείνων που από νωρίς διέβλεψαν το ταλέντο του και μίλησαν εγκωμιαστικά για το έργο του. 

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο άνθρωπος που με όπλα του την υπομονή και την βαθιά πεποίθηση στο έργο του, τόλμησε να ξεφύγει από τα ασφυχτικά όρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας και να εξελιχθεί σε έναν από του σημαντικότερους Ευρωπαίους ποιητές του 20ού αιώνα, στο έβδομο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς του COSMOTE HISTORY, «Αυτοί που τόλμησαν».

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας
Παραγωγή: COSMOTE TV, 2017
Διάρκεια: 52'