Video Poster

Κάννες, 5η Μέρα

Η πέμπτη μέρα του φεστιβάλ σημαδεύτηκε από το πολυαναμενόμενο The Triangle of Sadness (ο τίλος δανείζεται ειρωνικά το όνομά του από μια προτροπή ενός σκηνοθέτη casting προς έναν άνδρα μοντέλο να μην προκαλεί ρυτίδες στο μέτωπο του) του Ρούμπεν Έστλουντ με συμπαραγωγούς την ελληνική Heretic και γυρισμένο στη Χιλιαδού της Εύβοιας και στη θαλαμηγό Χριστίνα που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Το κοινό, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, άρχισε να γελάει και δεν σταμάτησε μέχρι το – διφορούμενο - τέλος της ταινίας, δυόμισι ολόκληρες ώρες αργότερα. Πρώτη παρατήρηση, ότι θα μπορούσε να κοπεί κάλλιστα αυτή η μισή ώρα (πάνω στο πλοίο). Δεύτερη παρατήρηση, πως ο Έστλουντ έχει αποδεδειγμένα καυστικό χιούμορ - και το χρησιμοποιεί για να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας (τον ρηχό κόσμο της τέχνης στο βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Το Τετράγωνο και εδώ τα κοινωνικά στρώματα και την αβυσσαλέα μερικές φορές απόσταση μεταξύ τους), άλλοτε πετυχημένα (όπως στο πρώτο του έργο που τον έκανε γνωστό, το Force Majeure) και άλλοτε όχι.

Και, μάλλον, το The Triangle... ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Όχι πως δεν είναι εντυπωσιακό ό,τι έχει καταφέρει ο Σουηδός σκηνοθέτης εδώ, από τις καταπληκτικές ερμηνείες όλου του (σχετικά άγνωστου, με εξαίρεση τον Γούντι Χάρελσον) καστ μέχρι τις εντυπωσιακές λήψεις. Αλλά θέλοντας να καταστήσει απόλυτα σίγουρο πως, σαν θεατές, έχουμε πάρει το μήνυμα, κάπου το παράκανε. Το φιλμ, από μια πανέξυπνη κοινωνική σάτιρα γίνεται γκροτέσκα ιλαροτραγωδία από κάποια στιγμή και μετά και χάνει κάθε ειρμό, ειδικά στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, εκείνο στο ερημικό (;) νησί (όπου μεταξύ άλλων δολοφονείται ένας...γάιδαρος. Πολύ της μόδας οι γάιδαροι φέτος στις Κάννες), μια ελεύθερη διασκευή της ταινίας της Λίνας Βερτμίλερ Η Κυρία και ο Ναύτης, όπου στο τέλος αντιστρέφονται οι ρόλοι κυρίου και υπηρέτη.
Having said that, το The Triangle of Sadness έχει ήδη πολύ ρεύμα, πιθανότατα θα φύγει από εδώ με μεγάλο βραβείο και, εκτός απροόπτου, θα γίνει και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.


Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από την αρχή του φεστιβάλ, αφού όλοι επιτέλους μπόρεσαν να έχουν διαπροσωπικές επαφές μετά από δύο χρόνια στο zoom. Αυτό αντικατοπτρίζεται με τον πιο εμφαντικό τρόπο στο τμήμα της Αγοράς των Καννών, με διαφορά το σημαντικότερο παγκοσμίως, όπου αγοράζονται και πωλούνται ταινίες φέτος εν ριπή οφθαλμού, ενώ σημαντικοί παίκτες της βιομηχανίας του θεάματος, όπως ο Τομ Χανκς, η Ζιλιέτ Μπινός, η Τζόντι Κόμερ και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τα νέα τους projects.

Χριστίνα Μπίθα