Video Poster

Θεσσαλονίκη, 2η Μέρα

Ένας άνδρας με ψυχή

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός, ο επίσημος προσκεκλημένος του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, όπου μίλησε για όλα, με πείθω, ειλικρίνεια, πάθος κι αμεσότητα.

Για τις επόμενες γενιές, την ταχεία εξαφάνιση ειδών, τη μόλυνση, την κλιματική αλλαγή: «Το ότι ονομαζόμαστε homo sapiens δεν συνεπάγεται ότι είμαστε και το εξυπνότερο είδος. Δεν ξέρω πόσο σοφή πράξη είναι να καταστρέφουμε τον πλανήτη. Προσωπικά νομίζω πως υπάρχουν άλλα είδη που είναι πιο ευπροσάρμοστα στις αλλαγές που συμβαίνουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε αυτό που λένε οι επιστημονικές έρευνες πως μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα είναι πιθανόν να εξαφανιστούν τα μισά είδη που κατοικούν στη γη. Δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος, όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φροντίσουμε για το μέλλον των επόμενων ανθρώπινων γενεών».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Έτυχε να τον γνωρίσω πολύ πριν γίνει πρόεδρος. Η αλήθεια είναι πως έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Αμερική, αφού πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως δεν μπορούν να στηριχτούν στην κυβέρνηση με αυτές τις πολιτικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως 7 στους 10 ψηφοφόρους του επίσης δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Θέλω να πιστεύω πως ο Τραμπ κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί από την πολιτική».

Για το Βραβείο Όσκαρ που πήρε για το “The Cove”/”Ο Όρμος” το 2009, το οποίο καταγράφει τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία, και για το πώς ένα ντοκιμαντέρ μπορεί όντως ν' αλλάξει τον κόσμο: “Ευαισθητοποιήσαμε το κοινό και καταφέραμε να περιορίσουμε τους φόνους των δελφινιών κατά 93%”.

Για το ότι πρέπει πάντα να παλεύεις για τα όνειρά σου: “Όταν ήμουν νεότερος, είχα αποφασίσει πως ήθελα ν' ασχοληθώ με τη φωτογραφία. Και να δουλέψω στο National Geographic, κάτι για το οποίο με κορόιδευαν οι φίλοι μου, γιατί το περιοδικό δεν είχε προσλάβει νέο φωτογράφο για παραπάνω από μια δεκαετία. Τελικά, έγινα ο πρώτος φωτογράφος που το περιοδικό προσέλαβε μετά από τόσα χρόνια”.

Αλλά και κάτι για τους Έλληνες: “Αισθάνομαι ότι οι Έλληνες έχουν μέσα τους εκείνο το φως που οδηγεί στην αγάπη».


Προστατεύουμε τις θάλασσες (κι όσα κατοικούν σ' αυτές)
Αργότερα, στο Ολύπιον, απονεμήθηκε στον Ψυχογιό ο Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του στον κινηματογράφο.
Τον προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφερόμενος παράλληλα στη δουλειά του ως φωτογράφου στους Times και το National Geographic, αλλά και στην ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά στους ωκεανούς.
Κι αφού συνεχάρη τον Λουί Ψυχογιό και ο διευθυντής φωτογραφίας και πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης, ξεκίνησε η ειδική προβολή του οσκαρικού του ντοκιμαντέρ Ο Όρμος (2009).

Μια ταινία που σε κάνει να ορκιστείς πως δεν θα πας ποτέ να δεις δελφίνια και φάλαινες σε θαλάσσια πάρκα, ποτέ, όμως.