Video Poster

Θεσσαλονίκη, 3η Μέρα

Από τα Όσκαρ, στη Θεσσαλονίκη
Κι ενώ εδώ συνεχίζεται ο καταπληκτικός καιρός, στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια – και επί της οθόνης - κάποιος σπάει ένα αδιανόητο, μέχρι πρότινος, ρεκόρ: Σκαρφαλώνει, χωρίς σχοινί, στο Ελ Καπιτάν, έναν κάθετο γρανιτένιο μονόλιθο ύψους περίπου 900 μέτρων. Ο Άλεξ Χόνολντ το κατάφερε και το “Free Solo” (που σημαίνει “χωρίς σχοινί”) βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μόλις πριν από μια εβδομάδα, με τον ίδιο τον Άλεξ πάνω στη σκηνή, θριαμβευτή, μαζί με τη φίλη του, που συμμετέχει και στο φιλμ, και τους παραγωγούς - και ζευγάρι στη ζωή - Τζίμι Τσιν και Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρέλι. Μια παραγωγή του National Geographic που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα και θέλεις να αποστρέφεις αλλού το βλέμμα (όπως έκανε και το τηλεοπτικό συνεργείο!), γιατί “αυτό το εγχείρημα είναι σαν να παίρνεις μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο που, αν δεν πάρεις χρυσό μετάλλιο, αυτό αυτόματα σημαίνει και πως θα πεθάνεις”.  Προβλήθηκε χθες στο Τμήμα “Human Condition”, στο Ολύμπιον, ενώ είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και μέσω της COSMOTE TV.

Στο ίδιο Τμήμα προβλήθηκε χθες και το μικρού μήκους “Black Sheep”, που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, μια παραγωγή της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και με διευθυντή φωτογραφίας τον ελληνικής καταγωγής Μάικλ Παλαιοδήμο.

It's the Oscars, again:
Ο Λουί Ψυχογιός, ο επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ φέτος, μας έδωσε μια τηλεοπτική αποκλειστική συνέντευξη για την COSMOTE TV, όπου και μίλησε για το πώς ένιωσε δέκα χρόνια πριν που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για τον “Όρμο” - “Δεν ήμουν καθόλου έτοιμος να ανεβώ εκεί πάνω, στη σκηνή, και ν' αρχίσω να μιλάω. Ήταν σχεδόν απίστευτο” και για το ότι δεν πιστεύει πολύ στα βραβεία, αλλά από την άλλη παραδέχεται πως αυτά σε βοηθάνε πολύ να κάνεις τις ταινίες που θέλεις. Και, βέβαια, μας μίλησε για το τελευταίο του υπερ-φιλόδοξο project, “The Game Changers”, στην παραγωγή του οποίου βρίσκεται και ο Τζέιμς Κάμερον, και με σταρ σαν τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ να συμμετέχουν. Ένα ρηξικέλευθο ντοκιμαντέρ που έχει στόχο να κάνει τους Αμερικανούς να σταματάνε να καταναλώνουν..κρέας: “Γνωρίζω πως είναι πραγματικά δύσκολο εγχείρημα. Αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει. Και για τα ζώα, και για τους ανθρώπους, και για τον πλανήτη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας”.

Από το ντιβάνι του ψυχιάτρου, στην ποντιακή λύρα
Στο “Άγγελος Κατακουζηνός: Στη Λεγεώνα της Τιμής”, μία από τις οκτώ συμπαραγωγές της COSMOTE TV που συμμετέχουν  στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σενάριο και ιστορική επιμέλεια της Μαρίας Σαμπατακάκη, ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Δήμας φέρνει στο φως μια σχετικά άγνωστη ιστορία γύρω από τον καινοτόμο Έλληνα νευρο-ψυχίατρο. Μέλος της περίφημης «γενιάς του ‘30» - και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών -, ο Κατακουζηνός υπήρξε ένας από εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια της ψυχιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα, αν και η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αρνήθηκε να τον δεχτεί στους κόλπους της, παρά τη διεθνή του καταξίωση.

Χθες προβλήθηκε και μια ακόμα συμπαραγωγή της COSMOTE TV, το “Λύρα Μου Έδωσαν Ποντιακή” του Άγγελου Κοβότσου που ανήκει  στη σειρά ντοκιμαντέρ «Εν Χορδαίς και Οργάνοις».