Θεσσαλονίκη, 5η Μέρα
Η Νεφερτίτη νιώθει μόνη
“Βλέπαμε συνέχεια τη Νεφερτίτη στο μουσείο στο Βερολίνο, είχαμε γίνει σχεδόν εμμονικοί. Εκεί ήταν που είπαμε πως αυτό πρέπει να γίνει ντοκιμαντέρ”. Κι έτσι άρχισε η ιστορία πίσω από το φοβερά επίκαιρο (μετά και την καταστροφή της Μοσούλης και των αρχαίων ναών της Συρίας τα τελευταία χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος) ντοκιμαντέρ “Nefertiti – The Lonely Queen: Stories from the World of Looted Ancient Art”/”Τα Λάφυρα”, των Thorkell S. Hardarson και Örn Marinó Arnarson, μια ακόμα συμπαραγωγή της COSMOTE TV, και με παρούσα τη, βραβευμένη πρόσφατα με το βραβείο Eurimages, Heretic των Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και Γιώργου Καρναβά. Ένα ντοκιμαντέρ για τον σκοτεινό κόσμο της αρχαιοκαπηλίας και τον μακροχρόνιο αγώνα του επαναπατρισμού κλεμμένων θησαυρών, δομημένο με εξαιρετικό ρυθμό και συνεντεύξεις και από τις δύο “πλευρές”, στη συγκεκριμένη περίπτωση από μια επιφανή αιγυπτιολόγο και την εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το θέμα των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα από τα κύρια θέματα που εξετάζονται, με πολλά γυρίσματα να έχουν γίνει και στην Αθήνα. Οι δυο Ισλανδοί σκηνοθέτες μας έδωσαν μια αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη, που θα δημοσιοποιηθεί όταν το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στα κανάλια της COSMOTE TV.
Περί Ασκητικής
Το ίδιο ισχύει και για τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που πήραμε από τους συντελεστές ακόμα δύο συμπαραγωγών της COSMOTE TV: Από τη Δήμητρα Μπαμπαδήμα και τον Πέτρο Παρθένη του “Άκρα”, - “ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας: πως δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς και πως η οποιαδήποτε αποτυχία πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο για σπουδαίες μελλοντικές νίκες” - και από τον Αλέξανδρο Σκούρα του “Αναζητώντας τον Καζαντζάκη”. Ο Σκούρας, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι, αποκαλύπτει με πρωτοτυπία, τόλμη και σεβασμό την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα που όρισε, όχι μόνο την εποχή του, αλλά πολύ πέρα από αυτήν: “Αυτό που θα κερδίσει κάποιος που δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με το έργο του Καζαντζάκη, όταν δει αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι ν' ανακαλύψει έναν διαφορετικό, θαυμαστό κόσμο”.
Η πόλη και η πόλη
Ένα πρωτότυπο - και φιλόδοξο - project παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες, στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο της δράσης Market Talks της Αγοράς Doc Market του Φεστιβάλ. Πρόκειται για το έργο «The City and the City» που επιμελούνται οι Σύλλας Τζουμέρκας (“Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών”) και Χρήστος Πασσαλής (“Κυνόδοντας”, θεατρική ομάδα blitz), για λογαριασμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
«The City and the City» είναι ένα πολυπλατφορμικό καλλιτεχνικό εγχείρημα διάρκειας 70 λεπτών, που ισορροπεί ανάμεσα στην κινηματογραφική ταινία και το installation και παρουσιάζει 7 επεισόδια που σημάδεψαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (1910-1965) και ανασυστήνονται κινηματογραφικά στο σύγχρονο αστικό τοπίο της πόλης.
Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι.