Μάχη της Κρήτης: Οι 12 μέρες που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Ξημερώματα 20ης Μαΐου 1941. Υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», οι Γερμανοί ξεκινούν την αεραπόβαση στην Κρήτη. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια πολεμικά χρονικά θα επιχειρούνταν μία τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση από αέρος. Έχοντας ήδη κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και την ηπειρωτική Ελλάδα, η νίκη αναμενόταν να είναι εύκολη υπόθεση για τον πιο καλά εξοπλισμένο στρατό της εποχής. Όμως, οι υπολογισμοί των Γερμανών αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις, καλά πληροφορημένες από τις υποκλοπές ULTRA, επέφεραν σοβαρότατο πλήγμα στους αλεξιπτωτιστές της Luftwaffe που έπεφταν από τον ουρανό, ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες της Κρήτης, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους αμαχητί, αντιστάθηκαν με πρωτοφανή γενναιότητα και αυτοθυσία.

Μετά από 12 ημέρες μάχης, η Κρήτη τελικά «έπεσε» την 1η Ιουνίου 1941. Ωστόσο, η νίκη αυτή αποδείχτηκε «πύρρειος» για τους Γερμανούς. Οι απώλειες τους ήταν τέτοιες που δεν επιχείρησαν ποτέ ξανά άλλη αεροπορική έφοδο τέτοιας κλίμακας. Για την αντίστασή τους, οι Κρητικοί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Έβαλαν, όμως, για πρώτη φορά τον λαϊκό παράγοντα στην εξίσωση του πολέμου και ο ηρωισμός τους γέμισε τις σελίδες του παγκόσμιου Τύπου.

Δες τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής να ζωντανεύουν στην οθόνη σου, μέσα από τα 4 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης», από την Τετάρτη 27/10 και κάθε ημέρα στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY HD και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.