Φάροι | Επεισόδιο 7

Ηλίας Κατηρτσίγιανογλου, Συν-ιδρυτής Ομάδας Surfers4Life

Για κάποιους, δεν υπάρχουν δυσκολίες παρά μόνο προκλήσεις. Ο φόβος δεν αποτελεί παρά το σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβουν για να φθάσουν πάνω και πέρα από τα όρια τους.

Ο Ηλίας ήταν πετυχημένος εμπορικός διευθυντής μιας μεγάλης πολυεθνικής. Όταν προσβλήθηκε από καρκίνο, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε προσφέρει τίποτα σημαντικό στους συνανθρώπους του, και τότε, ένιωσε ένα κενό που πόνεσε πιο πολύ από το δυσάρεστο νέο της σοβαρής ασθένειάς του. Και σαν να ξύπνησε από ένα λήθαργο, μόλις ανέκτησε και πάλι τις δυνάμεις του και αποκαταστάθηκε η υγεία του, άρχισε να δραστηριοποιείται με διάφορους τρόπους ώστε να προσφέρει στον συνάνθρωπό του. Δημιούργησε την ομάδα Surfers4Life, για να βοηθήσει και άλλους ασθενείς, διοργανώνοντας τον πρώτο διάπλου αλληλεγγύης του Ευβοϊκού, αλλά και άλλες δράσεις όπως τα φεστιβάλ ευ ζην, μαγειρική για ανθρώπους που έχουν ανάγκη σίτισης, ομιλίες σε σχολεία και πολλά άλλα. Επόμενος στόχος η δημιουργία της Καλλίπολης, μιας συνοικίας ευ ζην.

Δημήτρης Ζάννες, Ψαράς, Άνδρος

Ο Δημήτρης Ζάννες, ψαράς από την Άνδρο παλεύει από μικρός με τα κύματα, το κρύο και τη σκληρή δουλειά. Δεν δίστασε να παλέψει και με ένα ολόκληρο σύστημα όταν διαπίστωσε ότι πολλοί – ακόμη και φίλοι συνάδελφοί του– καταστρέφουν τη θάλασσα και στερούν το όνειρο από τις επόμενες γενιές.

Οι ζωές του Ηλία και του Δημήτρη, δεν φαίνεται να έχουν κανένα κοινό. Κι όμως, οι πράξεις τους οδηγούν σε μια και μόνη αλήθεια: ο πιο σίγουρος τρόπος ο άνθρωπος να βρει νόημα για τη ζωή του είναι μόνο κάνοντας κάτι χρήσιμο για τους άλλους ανθρώπους. Ύψωσε τη φωνή του στα συμφέροντα, ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη μαθαίνοντας τι καλύτερο μπορεί να γίνει, αλλά και γνωστοποιώντας το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις. Στόχος του να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής των Κυκλάδων.