Video Poster

Θεσσαλονίκη, 4η Μέρα

Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.

“Παραδοσιακά, με συνεπαίρνει οτιδήποτε σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως επειδή στο μυαλό μου ήταν ο τελευταίος πόλεμος στον οποίο δεν υπήρξαν αμφιβολίες περί του ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Ίσως επίσης επειδή μεγάλωσα με συνταρακτικές βιωματικές αφηγήσεις και ανατριχιαστικές ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες για μια από τις πιο μελανές περιόδους της ανθρωπότητας” έχει δηλώσει ο Νικόλας Δημητρόπουλος, ο σκηνοθέτης της ταινίας Καλάβρυτα 1943 (αγγλικός τίτλος, Echoes of the past) που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 11 του μηνός κι έχει ήδη διχάσει μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ που απεικονίζει έναν Αυστριακό στρατιώτη να ξεκλειδώνει τις πόρτες του σχολείου όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα γυναικόπαιδα.

Μια θεωρία που οι Καλαβρυτινοί δεν αποδέχονται, με αποτέλεσμα να προβούν σε μηνύσεις.

Ο σκηνοθέτης, το πρόσωπο των ημερών, μου μίλησε on camera για την COSMOTE TV μια μέρα μετά την πανελλήνια προβολή της ταινίας εδώ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία όλου σχεδόν του καστ – εξαιρουμένου βέβαια του σπουδαίου Μαξ Φον Σίντοφ ο οποίος, σαν ο επιζών Νικόλας Ανδρέου, έπαιξε τον τελευταίο ρόλο της ζωής του.

Ένας άλλος σπουδαίος καλλιτέχνης της Έβδομης Τέχνης, ο Ζαν Ρενουάρ, εμπνέει το φετινό φεστιβάλ με το διαχρονικό του αριστούργημα Ο Κανόνας του Παιχνιδιού το οποίο και είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Προβλήτα Α, στο λιμάνι.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης, ευχαρίστησε δημόσια τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν φέτος - με ομολογουμένως πρωτότυπα έργα - και οι οποίοι είναι η Μαρίνα Βελησιώτη, ο Νικόλας Βεντουράκης, η Ξένια Βήτου, η Κυριακή Γονή, ο Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, η Σοφία Στέβη, ο Διαμαντής Σωτηρόπουλος, ο Δημήτρης Τάταρης και η Ντορέιντα Τζόγκου.