Κορυφές | Επεισόδιο 10 | Χρίστος Παπαδημητρίου

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, και το 1972 έλαβε το Δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ.  

Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1976, και έκτοτε δίδαξε σε πολυάριθμα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Harvard, το ΜΙΤ, το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.  

Το 1981 εξελέγη Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε μέχρι το 1988.  
Το 1996 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα στην τιμητική Έδρα C. Lester Hogan.  
Τα επιστημονικά βιβλία που έχει συγγράψει είναι κλασικά στο είδος τους και ευρύτατα γνωστά και μεταφρασμένα ενώ ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυγραφέστερων και δημοφιλέστερων συγγραφέων ερευνητικών εργασιών και διδακτικών εγχειριδίων στην Επιστήμη Υπολογιστών.   

Το ερευνητικό έργο του Χρίστου Παπαδημητρίου επεκτείνεται πέρα από τη θεμελιώδη δουλειά του στους Αλγορίθμους και την Πολυπλοκότητα, και σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως τα Μαθηματικά, η Θεωρία Παιγνίων, η Βιολογία, η Επιχειρησιακή Έρευνα, και πρόσφατα η Νευροεπιστήμη. 

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το το βραβείο Knuth, το βραβείο Gödel, το μετάλλιο von Neumann και οκτώ τιμητικά διδακτορικά.  

Τέλος είναι γνωστός και για τα βιβλία του που διαβάστηκαν και από ευρύτερο κοινό όπως: Το Χαμόγελο του Τούρινγκ, Ανεξαρτησία, Ισόβια στους Χάκερ, ενώ ήταν συνδημιουργός του ιδιαίτερα επιτυχημένου Logicomix.