ΝΙΛΣ ΣΝΑΙΝΤΕΡ/ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΦΙΚΤΗ/UN AMOUR IMPOSSIBLE

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Η Ρασέλ, μια απλή υπάλληλος γραφείου, συναντάει τον Φιλίπ, έναν νέο αριστοκρατικής οικογένειας. Από τον σύντομο, αλλά παθιασμένο τους έρωτα γεννιέται η Σαντάλ. Με εκείνον να αρνείται τον γάμο λόγω διαφοράς κοινωνικής τάξης, η Ρασέλ αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη την κόρη της, αλλά παράλληλα δίνει κι ένα μεγάλο αγώνα για την επίσημη αναγνώριση της, κάτι που εξωθεί τον Φιλίπ στα άκρα.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κριστίν Ανγκό, το “Μια Αγάπη Ανέφικτη” της Κατρίν Κορσινί (“Summertime”), υποψήφιο για τέσσερα Σεζάρ, είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ρομαντικού δράματος και ψυχολογικού θρίλερ και ταυτόχρονα μια ωμή κινηματογραφική ματιά σε μια εποχή όπου το να ήσουν γυναίκα, και single mother, ισοδυναμούσε με αναρίθμητες προκλήσεις.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που μας έδωσε ο πρωταγωνιστής Νιλς Σνάιντερ στο πλαίσιο του “Rendez-vous With French Cinema 2019” της Unifrance στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, μιλάει μεταξύ άλλων για τον μακιαβελικό χαρακτήρα που υποδύεται, και για τον εθισμό που προκαλεί μια, έστω και διαστρεβλωμένη, μεγάλη ερωτική ιστορία.


Ένας αντιπαθητικός χαρακτήρας
Αυτό που είναι ενδιαφέρον σ' αυτόν τον μακιαβελικό τύπο είναι πως πρόκειται για διττό χαρακτήρα, επιδεκτικό πολλών ερμηνειών. Υπάρχει και κάποιο ίχνος ομορφιάς μέσα του. Δεν το λέω αυτό για να τον υπερασπιστώ, δεν το έκανα ποτέ για κανένα χαρακτήρα που υποδύομαι, απλά για να τον καταλάβω.

Η Ρασέλ
Δεν ήταν ανόητη. Νομίζω πως του έμεινε πιστή για την κόρη της, για να έχει εκείνη έναν πατέρα. Είχε αποχαιρετήσει εδώ και καιρό τον Φιλίπ. Δεν ήταν εύκολο, βέβαια, αφού εκείνος ήταν ο άντρας της ζωής της κι επιπλέον τη χειραγωγούσε αλύπητα. Ακουμπούσε εκεί που την πονούσε, στο αίσθημα κατωτερότητας που είχε απέναντί του. Υπάρχει μια φράση, δεν θυμάμαι ποιος την είπε, που κάποιος λέει σε μια γυναίκα “κοίταξε μέσα στα μάτια μου και θα δεις κάτι θεσπέσιο”. Ο Φιλίπ ήταν αυτό.

Inceste
Είναι κάτι που το φιλμ θέτει ούτως ή άλλως σαν ερώτηση. Η συγκεκριμένη πράξη του, η τόσο ειδεχθής, απέναντι στην κόρη του δεν μπορεί να εξηγηθεί με παραμέτρους κοινωνικές, ότι θέλει να επιβληθεί λόγω της ανώτερης τάξης στην οποία ανήκει. Ίσως, ένα μέρος της. Ήταν περισσότερο ένας τρόπος να αποποιηθεί αυτήν την ανεπιθύμητη πατρότητα με το να βιάσει την κόρη του κι έτσι ήταν σαν να της έλεγε “δεν είμαι ο πατέρας σου, γιατί ένας πατέρας δεν κάνει τέτοια πράγματα στην κόρη του. Δεν είσαι αίμα μου”.

Η δυστυχία του να είσαι ο εαυτός σου
Εννοείται, είναι δυστυχισμένος ο Φιλίπ. Η αυτοκτονία της μητέρας του κλπ. Αλλά η ταινία δεν ασχολείται τόσο με το περιβάλλον του, όσο με το ότι ο Φιλίπ φέρνει, ναι, ακόμα κι αυτός, μαζί του κάτι θετικό. Αυτή είναι και η πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης ερωτικής ιστορίας. Επαναλαμβάνω, δεν τον υπερασπίζομαι. Απλά λέω ότι πέρα από την τοξικότητα αυτού του ανθρώπου, υπήρχαν πολύ όμορφες στιγμές ανάμεσα σ' εκείνον και τη Ρασέλ. Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό και προσομοιάζει με την ιστορία τους είναι η χρήση  ναρκωτικών.

Faire l' amour
Ο ερωτισμός ήταν πολύ έντονος και στο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Υπάρχει έντονο πάθος στις σκηνές μεταξύ μας με τη Βιρζινί (σ.σ. Εφιρά, τη συμπρωταγωνίστρια του). Το σεξ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στο σινεμά. Με μια τέτοια μόνο σκηνή μπορείς να καταλάβεις όλη την υπόθεση, τους χαρακτήρες.

* Το “Μία Αγάπη Ανέφικτη”/”Un Amour Impossible” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 16 Μαίου 2019, σε διανομή  Seven Films.