Video Poster

Θεσσαλονίκη, Δέκατη Μέρα

Άνθρωποι και Ποντίκια

Ο Τζαφέρ είναι ένας χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη Γερμανίδα σύζυγό του Νόρα και τα τρία τους παιδιά. Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία αλλά και στην οικογένειά του.

Ο “Εξόριστος/Exil” του Visar Morina> (Ματιές στα Βαλκάνια), που είχε προβληθεί και στην Μπερλιναλε και στο Σάντανς, πήρε Βραβείο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και είναι η επίσημη πρόταση από το Κόσοβο για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Μού θύμισε πρώιμο Χάνεκε, “Το Κοράκι” του Ανρί-Ζορζ Κλουζό, αλλά και “...τις μαύρες κωμωδιες του Ρούμπεν Όστλουντ για την ανδρική ανασφάλεια» (Variety). Εκπληκτική η συμπρωταγωνίστρια Σάντρα Χόλερ, γνωστή από το “Τόνι Έρντμαν”, τη γερμανική κωμωδία-σούπερ χιτ του 2016. Άλλωστε, πρόκειται για συμπαραγωγή δική της και της σκηνοθέτιδος του “Τόνι Έρντμαν”, Μάρεν Άντε.

 

Τι θέλει η αγορά

Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου απ’ όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε και η Αγορά του 61ου ΦΚΘ, με τη διαδικτυακή απονομή των βραβείων:

Crossroads Co-Production Forum

Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35) απονέμεται στο 20,000 SPECIES OF BEES, Ισπανία

Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’ image animée) στο κινηματογραφικό πρότζεκτ BIRTHDAY, Λίβανος/Γαλλία.

Το νέο βραβείο της Finos Film για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στο πρότζεκτ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΓΚΟ, Ελλάδα

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να δώσει τη διαπίστευση του Producers’ Network του Φεστιβάλ των Καννών 2021 στον Τούρκο παραγωγό Γκιουνές Σεκέρογλου – Hay Film για το πρότζεκτ KRIEGSAUSGABE.

Το ARTE Kino International Prize των 6.000 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ TAKOTSUBO, Ισραήλ/Γαλλία

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops απονέμει μια πλήρη υποτροφία στο πρότζεκτ 20,000 SPECIES OF BEES, Ισπανία

Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship επιλέγει τον Δημήτρη Τσακαλέα - Argonauts >Productions από το πρότζεκτ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ, Ελλάδα για να συμμετάσχει στο εργαστήρι του 2021.

Το βραβείο Asterisk* σε υπηρεσίες Packaging και Project Marketing Strategy απονέμεται στο ONCE UPON A TIME IN TRIPOLI, Λιβύη/Αίγυπτος.

Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει το πρότζεκτ TAKOTSUBO, Ισραήλ/Γαλλία

Agora Works in Progress

Το βραβείο Graal σε υπηρεσίες post-production απονέμεται  στο:

ROCK BOTTOM RISER, Ελλάδα


Το βραβείο Eurimages Lab προσφέρει έως 50.000 ευρώ σε μία καινοτόμo και τολμηρή ταινία των Agora Works in Progress. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία TRACKING SATYRS, Πολωνία/Ελβετία

Το βραβείο MuSou προσφέρει τη σύνθεση και την παραγωγή για ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό σκορ, επίβλεψη στη μουσική και βοήθεια στην αδειοδότηση εμπορικής μουσικής για χρήση στην ταινία, καθώς και υπηρεσίες ήχου post-production κι απονέμεται απονέμεται στο MUSA, Ελλάδα.

 

Agora Lab

Το πρόγραμμα Agora Lab έρχεται να συμπληρώσει τα Works in Progress της Αγοράς και να προσφέρει σε πέντε επιλεγμένα ελληνικά πρότζεκτ τη δυνατότητα να λάβουν πολύτιμες συμβουλές, καθοδήγηση και χρήσιμα μυστικά από έμπειρους επαγγελματίες. Σε μία προσπάθεια υποστήριξης της ελληνικής παραγωγής, το νέο βραβείο της ΕΡΤ ύψους 2.000 ευρώ απονέμεται σε ένα από τα πέντε πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στα Works in Progress και στο Agora Lab και βρίσκονται στο στάδιο του post-production. Κέρδισε το 18, Ελλάδα.