Video Poster

Βενετία '20, Δεύτερη Μέρα

Γυναίκα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μια άρτι εγκαταλελειμμένη από τον εραστή της γυναίκα μιλάει σε κάποιον στο τηλέφωνο σε άπταιστη αγγλική προφορά και ντυμένη στα κόκκινα. “Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, ο νόμος του πόθου” λέει κάποια στιγμή, ενώ ο περιβάλλων χώρος, εντελώς technicolor, παραπέμπει ύποπτα σε ταινίες του Αλμοδό.. ακριβώς: Το “The Human Voice” είναι η νέα ταινία του Πέδρο, η πρώτη μικρού μήκους του εδώ και έντεκα χρόνια και η πρώτη του αγγλόφωνη ever.

Ο Ισπανός δημιουργός τη γύρισε σε χρόνο ρεκόρ, αμέσως μετά την άρση του lockdown στην Ισπανία. Το θέμα δε είναι ένα από τα αγαπημένα του και βασίζεται στο ομώνυμο μονοδραμα του Ζαν Κοκτώ που ο Αλμοδόβαρ είχε χρησιμοποιήσει στον “Νόμο του Πόθου” του 1987 και, βέβαια, στις “Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης” την επόμενη χρονιά, σε μια αξέχαστη σκηνή με την Κάρμεν Μάουρα. Η σκηνή, τώρα, που θα μείνει αξέχαστη εδώ είναι εκείνη στην οποία η πρωταγωνίστρια (Τίλντα Σουίντον) με κόκκινη τουαλέτα Balenciaga περιμένει άσκοπα τον εραστή της να γυρίσει (ματαιότης, ματαιοτήτων).

Το φιλμ προβλήθηκε σε πρεμιέρα αμέσως πριν το “Quo Vadis, Aida?” της Γιασμίλα Ζμπάνικ, ενώ το έτερο φιλμ που προβλήθηκε χθες και διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα ήταν οι “Εραστές” της Νικόλ Γκαρσιά, ένα αισθησιακό θρίλερ γυρισμένο στο Παρίσι με τους Στέισι Μάρτιν και Πιερ Νινέ (“Frantz”).

 

Ένα είναι το αντίδοτο

Ο Αλμοδόβαρ κατάφερε και ήρθε στη Βενετία, μαζί με τον αδερφό του, που είναι κι ο παραγωγός του. Εμφανώς χαρούμενος και καλοδιάθετος στη Συνέντευξη Τύπου, μίλησε σχετικά με την επιλογή της αγγλικής γλώσσας σε ταινία του για πρώτη φορά (“το δοκίμασα χάρη στην Τίλντα”), για τις δυσκολίες και τις ευκολίες του όλου εγχειρήματος, ενώ παρομοίωσε τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι με φυλακή, προτάσσοντας ταυτόχρονα το αντίδοτο που είναι “να πηγαίνεις στο σινεμά. Το να ντύνεσαι και να βγαίνεις έξω, να περπατάς στον δρόμο, να παρατηρείς τη ζωή γύρω σου, και μετά να γίνεσαι μέρος ενός σκοτεινού κόσμου που μοιράζονται κι άλλοι άγνωστοι άνθρωποι γύρω σου...Σαν σκηνοθέτης σας διαβεβαιώ πως αυτό είναι πολύ σημαντικό”, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τον Οκτώβριο ξεκινάει τα γυρίσματα άλλου φιλμ.

 

Ορλάντο

Από την άλλη, η Τίλντα στο masterclass που έδωσε λίγο πιο μετά δήλωσε πως με ένα καλό box set του Χαγιάο Μιγιαζάκι θα μπορούσε άνετα να περάσει κλεισμένη στο σπίτι της για όσο διάστημα υπάρχει ο κορωνοϊός, “μακριά από αυτά τα αεροπλάνα”. Η Σκωτζέζα σταρ (που είναι πανταχού παρούσα) βρήκε την ευκαιρία και να συγχαρεί το φεστιβάλ Βερολίνου για την απόφαση του να θεσπιστούν από του χρόνου ουδέτερα ως προς το φύλο βραβεία ερμηνείας, συνεχίζοντας πως το να ονομάζει κάποιος τον εαυτό του αυστηρά αμφιφυλόφιλο, ετερόφυλο, ομοφυλόφιλο, οπωσδήποτε αρσενικό ή οπωσδήποτε θηλυκό είναι κάτι που την λυπεί, και βασικά την κάνει να θέλει να πέσει για ύπνο.

 

Καρναβάλι

Κατά τ' άλλα, τα πηγαδάκια της δεύτερης μέρας σχεδόν μονοπώλησε το νέο πως ο Ρόμπερτ Πάτινσον διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να σταματήσουν – για μια ακόμη φορά – τα γυρίσματα του νέου “Μπάτμαν”, ενώ απ' ό,τι φαίνεται οι βενετσιάνικες μάσκες, πολύ της μόδας φέτος στο Λίντο, πρόκειται να γνωρίσουν μια εντυπωσιακή post-covid άνθηση.