ΒΕΝΣΑΝ ΛΙΝΤΟΝ/EN GEURRE | Αποκλειστική συνέντευξη στη Χριστίνα Μπίθα

Παρά τις οικονομικές παραχωρήσεις των υπαλλήλων τους, αλλά και τα κέρδη ρεκόρ της τελευταίας χρονιάς, η διοίκηση της Perrin Industries αποφασίζει να κλείσει ένα από τα εργοστάσια της. Οι 1.100 εργαζόμενοι, με πρώτο στη σειρά τον Λοράν Αμαντέο, αποφασίζουν να πολεμήσουν αυτήν την απόφαση, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Μια ακόμα tour-de-force ερμηνεία από τον Βενσάν Λιντόν, που κέρδισε στις Κάννες τρία χρόνια πριν το βραβείο ανδρικής ερμηνείας με τον Νόμο της Αγοράς, σε σκηνοθεσία πάλι του Στεφάν Μπριζέ. Με αφορμή τη συμμετοχή της ταινίας στο Διαγωνιστικό του 71ου φεστιβάλ Καννών, συναντήσαμε τον Γάλλο σταρ στην terrace της Unifrance για μια τηλεοπτική συνέντευξη, όπου μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον ρόλο του ηθοποιού σε μια ταινία με κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς και για το το σημαίνει για εκείνον, μετά από τόσα χρόνια καριέρας, να καταχειροκροτείται σε επίσημη πρεμιέρα.

Χειροκροτήματα:

Τι σήμαινε για μένα η χθεσινή πρεμιέρα; Είναι σαν να σε ρωτάει κάποιος, μετά από αρκετές περιπέτειες αγάπης που είχες στη ζωή σου, αν θέλεις ακόμη μία. Φυσικά! Κάθε φορά σβήνουμε όλες τις προηγούμενες και ξεκινάμε για μια νέα περιπέτεια. Χθες, που το κοινό ήταν όρθιο, για μένα ήταν κάτι το νέο. Σαν να με χειροκροτούσαν για πρώτη φορά, σαν να το ζούσα για πρώτη φορά.

Για τον ρόλο του, και ως παραγωγού του φιλμ:

Δεν είναι δύσκολο, δεν με αποπροσανατολίζει, γιατί δίνω κάποιες οδηγίες στην αρχή κι αυτό είναι. Δεν είμαι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, την ατμόσφαιρα στο πλατό κλπ. Εκεί, απλά παίζω.

Πάντα συζητώ με τους συμπαραγωγούς μου για το τι πρόκειται να κάνουμε, δεν παίρνω μόνος τις αποφάσεις. Ο λόγος που ασχολήθηκα εδώ με την παραγωγή είναι για να βοηθήσω το φιλμ να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Για τον Λοράν:

Αποφεύγω να μιλώ για το τέλος του φιλμ, αλλά το ότι ο Λοράν έφτασε στα άκρα δεν ήταν μια πράξη απελπισίας, αλλά, αν θέλετε, αποφασιστικότητας. Για να δώσει ελπίδα στους συναδέλφους του. Αν δεν υπάρχουν κάποιοι που να θυσιάζονται για τους άλλους, τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί προς το καλύτερο σ' αυτόν τον πλανήτη.

Για το αν οι συνθήκες εργασίας έχουν καλυτερέψει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια:

Το αντίθετο, είναι πολύ πολύ χειρότερες. Αυτό είναι το δράμα. Και δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να γυρίζονται τέτοια φιλμ όπως το En Guerre. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι απλά ένας ηθοποιός που κάνει τη δουλειά του. Προσπαθώ να ενσαρκώσω ένα χαρακτήρα με τον οποίο μπορούν κάποιοι, αν όχι να ταυτιστούν, να καταλάβουν τουλάχιστον. Να δουν την πραγματικότητα. Κι ίσως, ν' αντιδράσουν.

Το κακό είναι ότι δεν χρειάστηκε να προετοιμαστώ ιδιαίτερα γι' αυτόν τον ρόλο. Από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, ακούμε συνέχεια παρόμοιες ειδήσεις. Πριν, το θέμα δεν μας φορούσε προσωπικά. Η ανέχεια, η ανεργία ήταν κάπου μακριά. Μετά, αρχίσαμε να τις νιώθουμε όλο και πιο κοντά, μέχρι που αυτές μια μέρα χτυπάνε και τη δική μας πόρτα.