ΙΝΓΚΒΑΡ ΣΙΓΚΟΥΡΝΤΣΟΝ/ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ, ΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑ/A WHITE, WHITE DAY

Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του, την οποία είχε χάσει λίγο καιρό πριν σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος. Οι υποψίες του όμως, εξελίσσονται σε ψύχωση που κορυφώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του.

Ο Ισλανδός εικαστικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον (“Winter Brothers”), επιστρέφει με μια ιστορία απώλειας, εκδίκησης, αλλά και αδιαπραγμάτευτης αγάπης – Επίσημη Πρόταση της Ισλανδίας για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2020 -, με κύριο ατού της τον επίσης Ισλανδό Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον, που με τη στιβαρή, εκπληκτική ερμηνεία του κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν και υποψήφιος για Ευρωπαίος Ηθοποιός 2019.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στο πλαίσιο του 25o διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, συναντήσαμε τον Σίγκουρντσον  για μία τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία μάς μίλησε για την αγάπη, τα βραβεία, την αγαπημένη του σκηνή στην ταινία, καθώς και για, εχμ, τουρισμό.


Για το αν υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη (κι εκτός πλατό)

Ναι, έτσι νομίζω! Ιδίως, όταν προέρχεται από την πλευρά των γονέων προς τα παιδιά τους, κι από τους παππούδες προς τα εγγόνια τους. Νομίζω, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τότε μιλάμε για την πιο ολοκληρωμένη έννοια αυτού του όρου...

Για το πια σκηνή αντανακλά καλύτερα τον αντί-ήρωα του

Η πνευματική του κατάσταση βρίσκεται θα λέγαμε, στα άκρα σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Η σκηνή κατά τη γνώμη μου που τον χαρακτηρίζει καλύτερα και παράλληλα τον λυτρώνει από το δράμα που κουβαλά είναι εκείνη στο τέλος με την “εγγονή” του.

Για τη σημασία των βραβείων

Σίγουρα, το να πάρω αυτό το βραβείο (σ.σ. στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Καννών) δεν ήταν και λίγο. Αισθάνομαι πολύ περήφανος για οποιοδήποτε βραβείο παίρνω σχετικά με δουλειά μου, πόσο μάλλον βέβαια όταν αυτό προέρχεται από ένα τόσο σπουδαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Πολλαπλό ταλέντο

Δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ τη μία ιδιότητα από την άλλη. Όλες τους αντιπροσωπεύουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας μου (σ.σ. είναι σπουδαίος θεατρικός και κινηματογραφικός ηθοποιός, αλλά παράλληλα και πετυχημένος σεναριογράφος και παραγωγός.)

Ισλανδία, ώρα μηδέν

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα μου; Αν θέλει κάποιος να δει το Βόρειο Σέλας, που είναι κάτι το μοναδικό, τον χειμώνα. Αλλά τότε επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι. Αν από την άλλη θέλει φυσικό φως, και να δει λίγο τη φύση γύρω του, το καλοκαίρι.

 

* Το “A White, White Day”/“Μια Λευκή, Λευκή Μέρα” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 16 Ιανουαρίου 2020, σε διανομή Weird Wave.