Πάμε Κάννες!
Η φετινή έκδοση σηματοδοτεί την 75η επέτειο του Φεστιβάλ Καννών, ενώ και αυτή τη φορά θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, αφού μετά (;) την πανδημία, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, “βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και θα αλλάξει ξανά. Το φετινό φεστιβάλ θα είναι όμως για ακόμα φορά, και πάνω απ' όλα, μια όμορφη γιορτή για τη δημιουργικότητα και τους καλλιτέχνες, για τη βιομηχανία και την κοινωνία γενικότερα που έχει υποφέρει τόσο πολύ. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να βοηθηθεί ο σύγχρονος κινηματογράφος. Άλλωστε, οι επιλογές μας αντικατοπτρίζουν αυτό που δεν άλλαξε ούτε θ' αλλάξει ποτέ: Την αγάπη για την τέχνη του κινηματογράφου και την ανάγκη για την προστασία της”.
Το φεστιβάλ φέτος ξεκινά με πολλές φιλοδοξίες, όπως φαίνεται κι από τη συνεργασία με εταιρείες όπως η Brut και η δημοφιλής εφαρμογή TikTok. Ειδικά η τελευταία συμβολίζει την επιθυμία των Καννών να προσελκύσουν τους νέους, να γίνουν μια ετήσια εκδήλωση-γιορτή του σινεμά που να είναι πλέον προσιτή σε ένα μεγαλύτερο κοινό.
Οι ταινίες που θα προβληθούν πάντως είναι για όλα τα γούστα, και με μια όπως πάντα ισχυρή δόση χολιγουντιανής λάμψης, αφού στις Κάννες θα κάνουν πρεμιέρα δυο από τις πολυαναμενόμενες παραγωγές της νέας κινηματογραφικής σεζόν: Το Elvis, η βιογραφία για τον Έλβις Πρίσλεϊ από τον Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge) με παρόντες στην Κρουαζέτ και τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές, Όστιν Μπάτλερ, Τομ Χανκς και Ολίβια Ντε Τζόνγκ (η οποία υποδύεται την Πρισίλα Πρίσλεϊ), ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε το πώς θα καταφθάσει (με ελικόπτερο, όπως στην πρεμιέρα στο Σαν Ντιεγκο πριν από λίγες εβδομάδες; Με αλεξίπτωτο;) ο Τομ Κρουζ για το σίκουελ του θρυλικού πλέον Top Gun, Top Gun Meverick (στην Ελλάδα βγαίνει στις αίθουσες τέλη Μαίου).
Και βέβαια οι Κάννες έχουν φέτος ελληνικό “χρώμα”, αφού δυο ελληνικές συμπαραγωγές, και με γυρίσματα στην Ελλάδα, το Crimes of the Future, η πρώτη ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ μετά από χρόνια, με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Λέα Σεϊντού και Κρίστεν Στιούαρτ και το Triangle of Sadness του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα (Το Τετράγωνο) Ρούμπεν Έστλουντ βρίσκονται στο Διαγωνιστικό. Επιπλέον, σε παράλληλα τμήματα κάνουν πρεμιέρα το Dodo του Πάνου Κούτρα, το Burning Days του Εμίν Αλπες (ελληνική συμπαραγωγή) και η μικρού μήκους Ο Θρόνος του Ξέρξη της Εύης Καλογηροπούλου.
Η ταινία έναρξης είναι το Final Cut του βραβευμένου με Όσκαρ Μισέλ Χαζαναβίσιους (The Artist), στο δε Διαγωνιστικό Τμήμα βρίσκουμε αρκετούς συχνούς επισκέπτες των Καννών, όπως τον Χιροκάζου Κόρε Εντα, τους αδελφούς Νταρντέν, τον Κριστιάν Μουνγκίου, την Κλερ Ντενί, τον Παρκ Τσαν Γουκ, τον Αρνό Ντεπλεσέν κλπ, ενώ ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ένας από τους αναρίθμητους “ανεπιθύμητους” καλλιτέχνες στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει ένα χρόνο μετά στο φεστιβάλ με τη Σύζυγο του Τσαϊκόφσκι. Να σημειωθεί πως φέτος διαγωνίζονται αρκετά λιγότερες γυναίκες δημιουργοί, σε αντίθεση με πέρυσι και λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Με τη σειρά του, το Cannes Film Marché, το τμήμα της Αγοράς, που παραμένει το σημαντικότερο στην Ευρώπη, φέτος εστιάζει, για ευνόητους λόγους, στην Ουκρανία, με το πρόγραμμα Ukraine in Focus (21 και 22 Μαΐου), μέσα από το οποίο θα δοθούν σε Ουκρανούς σκηνοθέτες και παραγωγούς ευκαιρίες δικτύωσης, προώθησης και συγχρηματοδότησης.
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο Βενσάν Λιντόν, ο πρωταγωνιστής του περσινού Χρυσού Φοίνικα (Titane). Ο Λιντόν θα είναι και ο πρώτος Γάλλος σταρ που θα είναι πρόεδρος κριτικής επιτροπής μετά την Ιζαμπέλ Ιπέρ το 2009. Οι διοργανωτές τόνισαν σχετικά πως "διάσημοι Γάλλοι έχουν συχνά αυτόν τον ρόλο σε μια επετειακή χρονιά, όπως ο Ιβ Μοντάν το 1987 για το 40ο Φεστιβάλ, ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ το 1993 για το 45ο και η Ιζαμπέλ Ατζανί το 1997 για το 50ο”. Την Επιτροπή απαρτίζουν ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ασγκαρ Φαραντί (A Hero), ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζεφ Νίκολς, η Βρετανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρεμπέκα Χολ (Passing), οι ηθοποιοί Ντίπικα Παντουκόνε (Chennai Express) και Νούμι Ραπάς (Lamb), η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζασμίνε Τρίνκα (Miele), ο Γάλλος σκηνοθέτης Λατζ Λάι (Les Miserables) και ο Νορβηγός σκηνοθέτης Γιοακίμ Τρίερ (που ήταν πέρυσι στις Κάννες με το The Worst Person the World).
Last but not least: Σε μια θεαματική στροφή από πέρυσι, και με δεδομένο φυσικά πως οι περισσότεροι έχουν πλέον εμβολιαστεί κατα του Covid 19, δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ, αλλά ούτε και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους (θα συνιστώνται πάντως “ανεπιφύλακτα”).
Και, βέβαια, θα βρισκόμαστε κι εμείς στις Κάννες, από τις 17 ως τις 28 Μαίου, για να σας μεταφέρουμε, καθημερινά, νέα κι εντυπώσεις.
Χριστίνα Μπίθα